Klippning

En del hundar klipps för att få sin frisyr och Ni kan välja enligt rasstandard eller efter önskemål. När vi klipper Din hund använder vi maskinsax, vanlig sax, urtunningssax  – beroende på vilken frisyr och resultat som önskas.

Tillsammans tittar vi på Din hund, kommer med förslag och lyssnar på Dina önskemål.

klipp_frilagd

Vilka hundar får en klippning?

Raser som inte fäller klipps t ex pudel, lagotto, bichon. Vissa väljer att klippa sin hund även om rasstandarden säger annat (yorkshireterrier, shih tzu, lhasa apso, katter t ex).

Vissa hundar både trimmas (plockas) och klipps. Ex. spaniel trimmas på ryggen och resten klipps. Andra raser måste klippas ett antal gånger per år för att få ha den frisyr som föreskrivs.

Somliga hundägare vill ha sina hundar i ett mer lättskött skick, hundar som annars skulle vara långhåriga. Det finns olika längder att välja beroende på önskan och  pälsens kondition.

Hundklippning av tovig päls

En mycket tovig hund är svår att få annat än kortklippt,  hunden mår bäst av att få bort alla tovor. En tovig päls släpper inte in tillräckligt med luft, värmer ej, kan orsaka hudproblem och göra ont.

Hundklippning av sträv päls

En jakthund eller hund som ska ställas ut bör inte klippas. Om man klipper en strävhårig hund förändras pälsens struktur och den är inte längre smuts och vattenavstötande, den blir lockig och tunn, ofta ändras pigmenten och ljusnar.

Det är mycket svårt att trimma en päls som blivit klippt. Ibland är pälskvalitén dålig eller att hunden är håröm, i de fallen får man kanske lägga utställningsplaner på hyllan och överlägga att klippa hunden.