Trimning

Trimning kallas det då man plockar bort hår med roten. Strävhåriga hundar som t ex tax och schnauzer ska trimmas.

Dessa pälsar behandlas på detta sätt för att behålla färg/form/struktur. De flesta som trimmas är i ursprung jakthundar, där det krävs en stark päls som håller hunden fri från tovor, isolerar och stöter ifrån smuts/fukt.

När man tar bort hårstrået kan ett nytt fräscht växa upp. Det är viktigt att man genomför ett hundtrim på rätt sätt – att man får med roten – så att hunden behåller sin strävhet.

Fördelar med en trimmad päls

Det är extra viktigt för jakthundar att bibehålla de egenskaper en sträv hår har, så de stöter bort fukt och smuts när de är ute på jakt. En välskött sträv päls fäller inte mycket.

Efter trimning – vård av sträv päls

Mellan hundtrimningarna måste man kamma hunden och ex. schnauzer behöver få bort så mycket ull som möjligt. Trimmar man med 6-12 veckors intervall kan man få fram en ”dubbel päls”, då varje gång hunden trimmas finns en kortare sträv päls under.

Hundtrim och tunnhåriga hundar

Om man trimmar för sällan är det inte ovanligt att hunden blir tunnhårig efter plockningen. Pälsen måste vara ”mogen” för plockning, den ska med enkelhet kunna dras ur hårsäcken.

Vi trimmar inte om pälsen sitter för hårt (det finns risk för hårsäcksinflammation men framför allt får hunden obehag av behandlingen).

Bad med schampo innan hundtrim

En hund som trimmas får inte schamponeras vid hundbad 3-4 veckor innan trim. Schampot gör att pälsen ”sätter sig”, hårsäcken sluter sig kring strået och det blir halt och svårt att få grepp om. Man kan bada en nyligen trimmad hund, förutsatt att man plockat den mogna pälsen.

Det är viktigt att använda ett hundschampo och då gärna ett milt sådant.

Kom gärna in med din strävhåriga hund så kan vi känna om pälsen är mogen för trimning.