Frågor & svar

Får man vara med?

Helst inte. Hundar som har matte eller husse med sig under pälsvården söker ofta stöd hos dem. Detta leder till att de blir mycket oroligare och svårare att arbeta med. En rädd hund blir oftast ännu räddare. Det går att  jämföra med dagis för barn – när de möter en ny vuxen tar de emot nya regler och tyr sig till en annan än föräldern.

Har du katt som ska klippas är det däremot välkommet att vara med om katten är orolig/arg.

Läs mer om hundvård »

Vad ingår i en trimning/klippning?

Förutom klippning eller trimning så bjuder vi på bad, kloklipping, öronrengöring.

Man kan avsäga sig det men det påverkar inte priset. Vi kan emellanåt hoppa över badet om djuret varit mycket rädd eller om ägaren vill ha en frisyr som gör att vi fått lämna kvar tovor som måste redas ut innan bad.

Gör det ont på hunden att trimmas?

Nej, inte om den rycks i rätt tid då pälsen är ”mogen”. När pälsen kommer i fällning så dör hårstrået och ett nytt börjar växa. Då man rycker i det gamla följer det med (även roten) utan att det gör ont.

Ibland fäller inte hela hunden samtidigt, oftast sitter pälsen hårdare på hals, rumpa och mage. Antingen får man trimma hunden i omgångar eller vänta ut att pälsen är mogen över allt.

Vad händer om man klipper en sträv päls?

En sträv päls som klipps förändras! Det går inte att varva trimning med klippning. En gång klippt – fortsätt med det. En klippt sträv päls tappar ofta sitt pigment (blir ljusare), blir lockig och mjuk.

Kan alla strävhår trimmas?

Nej, en del hundar är inte så sträva som de borde. De hundarna kräver mycket tålamod och tid för att få en ok päls (det innebär många timmars ullkamning och plockning i omgångar).

Om hunden inte ska ställas ut någon gång eller arbeta som jakthund är det skonsammast att klippa en sådan hund.

Vad ska jag ha för redskap till pälsvården?

Korthår utan ull ex. boxer

Gummikarda (Fin kam)

Korthår med ull ex. labrador

Gummikarda
Ullkratta
Superkarda (Furminator)

Spaniel/setter

Coat-king
Medelgrov kam

Långhår ex. collie

Borste m. långa metallpinnar
Grov kam
Karda
Sviktande rullkam

Lockig päls ex. pudel

Mjuk karda
Borste m. långa metallpinnar
Gles kam

Strävhår ex. schnauzer

Coat-king
Ullkniv
Medelgrov kam
Mjuk karda

Hur ofta kan jag bada min hund?

Så ofta du tycker förutsatt att du använder ett bra hundschampo vid hundbad (fråga i fackhandeln) som inte torkar ut pälsen och som återfuktar hud/päls. En sträv hund ska inte badas 4 veckor innan trimning. Inte heller bada en tovig päls, den tovar sig ännu mer då.

Mitt schampo eller diskmedel?

Nej! Människoschampo har fel pH-värde för hund/katt. Diskmedel torkar ut päls och hud. Naturligtvis blir hunden/katten inte skadad av våra schampo men man måste tvätta ur mycket noga.

Diskmedel kan vara enda hjälpen på grovt nedsmutsade pälsar eller lokalt på tassar, använd gärna balsam efter.

Ger ni djuren lugnande medel?

Nej! Vi ger aldrig något liknande till hundar eller katter. Vi vill heller inte att ägarna gör det. Ett djur som blivit drogat kan snedtända och uppnå helt annan effekt än den tilltänkta.

Vi kan sätta upp en tid i samråd med ägare och veterinär på en djurklinik, där djuret får lugnande medel under översyn.

Katter eller hundar som inte klarar av att bli behandlade i trimmet, av rädsla eller hög aggressivitet, avbryter vi vården av.

.