Hundvård- med klös…

Hund- & kattvård

Idag har djur en central roll i våra familjer, de bor inne med oss och behandlas med kärleksfull respekt. Det är viktigt att man som djurägare inte ”förmänskligar” sin vän och att man ser till att vårda dem på rätt sätt. En hund eller katt behöver regelbunden vård av päls, klor/tassar, öron och ögon.

Det är inte längre självklart att Du som hund/kattägare måste klara allt detta själv – det är därför Vi finns för Dig & Din hund/katt.

Öron & ögon

Öronen på en hund/katt ska vara rena, ljusa i slemhinnan och fria från hår i örongång. Det finns färdiga droppar att köpa som löser upp vax och rengör örat. Hår som växer i örongång eller hindrar luftning ska avlägsnas(detta gäller bara hundar). En peang för att dra ur år i örat och en sax att klippa pälsen vid ytterörat är bra att ha. Ett rött öra som luktar sött (var) ska rengöras försiktigt och om det inte blir bättre på några dagar ska veterinär uppsökas.

Ögats slemhinna ska vara ljust rosa och inget gult/grönt sekret ska rinna ur. Ett ögonbad är bra att ha hemma, så man kan skölja ur djurets ögon vid behov. Ögonen på hund/katt med kort nos brukar vara utåtstående och runda, tårkanalerna blir på dessa djur trånga och ögonrengöring en del av vardagliga vården. Ett ögonbad att droppa i ögonen och en liten fin kam att få bort sekret är bra att ha.

Hälsa

Hundar och katter har en normaltemperatur på 38-39 grader. Det är bra om man som djurägare tagit tempen på djuret i friskt tillstånd så man vet när individen har feber. En rektaltermometer är bra att ha i djurets ”apotek”. Torr nos behöver inte indikera sjukdom, titta på djurets allmäntillstånd, aptit och aktivitet.

En hund som matvägrar, kan man vänta ut en tid och bara se till att vatten finns tillgängligt medan en katt inte kan vara utan mat mer än 2-4 dagar. Både hund och katt behöver kött, de kan inte äta enbart vegetarisk mat.

Giftiga/farliga växter och annat

  • Azalea, julros, julstjärna, prickblad, murgröna, amaryllis, änglatrumpet, fredskalla m fl.
  • Choklad (särskilt mörk)
  • Rå lök
  • Tobak